• Facebook - White Circle

Copyright © Uosukaisten sukuseura ry 2019

OTA YHTEYTTÄ

 

Onko sinulla idea sukuseuran toiminnan tai kotisivujen kehittämiseksi? Haluaisitko olla mukana sukuseuran kehittämisessä tai päivittää yhteystietosi, kysyä jotakin tai antaa palautetta? Ole meihin yhdessä ja lähetä viesti alla olevalla lomakkeella.

 

Jos haluat lähettää valokuvia tai muuta materiaalia sukututkimukseen, lähetä oma sähköpostiviestisi osoitteeseen tarmo.haarala(at)pp.inet.fi.

UOSUKAISTEN SUKUSEURA RY

 

Uosukaisen sukuseura ry.

Kiveriönkatu 3 as 19, 15140 Lahti

040-744 9335 
uosukainen.terttu(at)gmail.com

Sukukirja ja Sukututkimus

Tarmo Haarala

Wilhelm Schildtin katu 11 B 36, 40740 Jyväskylä

050-587 4162

tarmo.haarala(at)pp.inet.fi

Olemme suku Karjalan kannakselta ja lähtöisin pääosin Valkjärven pitäjän Uosukkalan kylästä, vuolaan Vuoksen varrelta. Sota ajoi meidät erilleen ja sukuseuramme perustettiin vuonna 2000 vaalimaan ja edistämään sukumme tutkimusta ja toistemme löytämistä. 
SUKUTARINAT
Vietimme jälleen sukukokousta Jämsässä 21.-22.7.2018 evakko-teeman ympärillä. 2019 tulee kuluneeksi 80 vuotta evakkotielle lähdöstä ja aloitamme juhlavuoteen valmistautumisen hyvissä ajoin. Tervetuloa mukaan!!

UOSUKAISTEN SUKUSEURA

 
Uosukaisten sukuseuran vaakuna

Sukumme alkutaipaleeseen liittyy hauskoja tarinoita. Mitä tekivät hansakaupan aikoina ne kaksi Lyypekistä lähtenyttä veljestä kun he tulivat suolakaupoille Viipuriin, eivätkä enää palanneetkaan laivalla takaisin. Tulivatko he Uosukkalaan?

 

Martti Uosukainen alias Mårthen Osucain syntyi n. vuonna 1579 Valkjärven Uosukkalassa, josta hänen kerrotaan n. vuosien 1610-11 paikkeilla muuttaneen Käkisalmen lääniin usean muun valkjärveläisen kanssa. Valkjärven voudintilit kertovat Uosukaisia verotetun 1500-luvulta lähtien sekä Uosukkalassa että Vuoksen kylässä.

 

Talvisodan syttyessä 30.11.1939 Uosukaisten suvun pääasiallisia kotipaikkoja olivat Valkjärvi Vuoksen etelärannalla sekä Vuoksela sen pohjoisrannalla. Näiltä sijoilta alkoi sukumme tarina.

 

Uosukaisten Sukuseura perustettiin vuonna 2000 vaalimaan perinnettä ja joukkomme laajenee sitä mukaa kun sukututkimus etenee. Vietämme sukuseuran yhdeksättä sukukokousta 21.-22.7.2018 Evakko-teemalla Jämsässä, samoissa maisemissa johon suurin osa Valkjärven evakoista ohjattiin.

 

Uosukaisten

evakkotaival

Uosukaisten sukuseuran vaakuna

Kuva: SA-Kuva

2018 kesän sukukokous vietetään Jämsässä sukumme evakkotapahtumien teemoittamana.

 

Vuonna 2019 tulee kuluneeksi 80 vuotta evakkotielle lähtemisestä. Talvisodan syttyminen ja sodan jaloista kotoa pakeneminen oli sitä äkkinäisempää mitä lähempänä rajaa asuttiin. Valkjärven keskustasta vanhalle rajalle oli matkaa linnuntietä vain 15km ja kotoa jouduttiinkin lähtemään usein venäläisen tykistön jylyn saattelemina. Monelle valkjärveläiselle suunnaksi määräytyi lopulta yli 400km:n päässä oleva Jämsä. Sitä ei moni tiennyt kotipihasta hevosreessä kireään pakkaseen lähtiessään. Edessä oli yli viikon matka.

Tervetuloa tutustumaan sukulaisiin ja syventämään omaa tarinaasi ja historiaasi Jämsän sukukokoukseen!

Sukumme systemaattisen tutkimisen perustan loi Ensio Uosukainen. Hänen tutkimustyönsä pohjalta julkaistiin Uosukaisten suku Karjalassa- sukukirjan sukutauluston ensimmäinen osa vuonna 2002. Sukututkimus sisälsi tuolloin reilut 3000 Uosukaista. Hänen aloittamaansa ansiokasta työtään on sittemmin jatkanut historioitsija Tarmo Haarala.

 

Sukututkimuksemme merkittävä tavoite saavutettiin kun sukuseuran toinen sukukirja valmistui 1.4.2017. Tarmo Haaralan tutkimien sukutietojen ansiosta on sukutauluihin täydennetty aiemman vuoden 2002 kirjassa julkaistun sukututkimuksen puuttuvia jälkeläishaaroja niin, että sisältö kattaa kaikki n. 1569 syntyneen esi-isämme Martti Uosukaisen jälkeläiset sodan syttyessä evakkoon lähteneisiin (11. tai 12. sukupolveen) saakka.

 
Reijo Uosukaisen tarina
Juoksijaoriilla evakkotielle

 

Reijo Uosukainen syntyi Valkjärvellä, Suontaan kylässä. Hän oli maanviljelijä-perheen esikoispoika. Talvisodan syttyessä myös Uosukaisen perhe joutui lähtemään evakkomatkalle, ja tuolloin vasta 10-vuotias Reijo ohjasti perheen ori-hevosta...

Maria Antintytär Uosukainen
Uosukkalan neidon elämää

 

Maria Antintytär Uosukainen syntyi 16.10.1885 Valkjärven Uosukkalassa. Marian isä, Antti Tuomaanpoika Uosukainen eli Haaperän Antti, oli lampuoti ja kauppias Valkjärven Turulilassa. Hänellä oli tila, myöhemmin nimeltään Koivula, aivan Vuoksen...

Uosukaisen miehiä Toivolan kuistilla
Pietarhovin tallimestarin kisa

 

Yrjö Tuomaanpoika Uosukainen oli työmiehenä Pietarissa vuodesta 1881, kunnes kuoli siellä mahasyöpään kesällä 1899. Hänen poikansa Tuomas toimi sittemmin Pietarhovissa tallimestarina ja vei myös hevosia Kannakselta Pietarhoviin. Tuomaan kerrotaan...

UUSI SUKUKIRJA

Kaikki sotaa edeltäneiden Uosukaisten suvun sukupolvet sisältävä uusi

sukukirja esiteltiin Imatran sukukokouksessa 2016. Uusi sukukirja saatiin painosta 1.4.2017 ja on tilattavissa 80 euron hintaan + toimituskulut.