• Facebook - White Circle

Copyright © Uosukaisten sukuseura ry 2019

OTA YHTEYTTÄ

 

Onko sinulla idea sukuseuran toiminnan tai kotisivujen kehittämiseksi? Haluaisitko olla mukana sukuseuran kehittämisessä tai päivittää yhteystietosi, kysyä jotakin tai antaa palautetta? Ole meihin yhdessä ja lähetä viesti alla olevalla lomakkeella.

 

Jos haluat lähettää valokuvia tai muuta materiaalia sukututkimukseen, lähetä oma sähköpostiviestisi osoitteeseen tarmo.haarala(at)pp.inet.fi.

UOSUKAISTEN SUKUSEURA RY

 

Uosukaisen sukuseura ry.

Kiveriönkatu 3 as 19, 15140 Lahti

040-744 9335 
uosukainen.terttu(at)gmail.com

Sukukirja ja Sukututkimus

Tarmo Haarala

Wilhelm Schildtin katu 11 B 36, 40740 Jyväskylä

050-587 4162

tarmo.haarala(at)pp.inet.fi

SUKUKOKOUKSET

 

JÄMSÄ 2018

Uosukaisen sukuseuran 9. kokous Jämsän Hotelli Jämsässä 21.-22.7.2018.

Vietimme jälleen sukukokousta Jämsässä evakko-teeman ympärillä. 2019 tulee kuluneeksi 80 vuotta evakkotielle lähdöstä ja aloitimme juhlavuoteen valmistautumisen hyvissä ajoin. 

 

Talvisodan syttyminen ja sodan jaloista pikainen pakeneminen tuli yllätyksenä kaikille evakkotielle lähtijöille. Valkjärven keskustasta vanhalle rajalle oli matkaa linnuntietä vain 15km ja kotoa jouduttiinkin lähtemään usein venäläisen tykistön jylyn saattelemina. Monelle valkjärveläiselle suunnaksi määräytyi lopulta yli 400km:n päässä oleva Jämsä. Sitä ei moni tiennyt kotipihasta hevosreessä kireään pakkaseen lähtiessään. Edessä oli yli viikon matka. Kerromme kaksi evakkoon lähteneen Uosukaisen tarinaa.

Alkaneen sodan alta evakkotaipaleelle lähteneitä Uosukaisten sukuun kuuluvia oli varovaisten arvioidenkin mukaan tuhansia. Esittelemme tässä kaksi Uosukaisten evakkotarinaa.

Evakkopoikana Jämsässä

Olin Viipurin Suomalaisen lyseon kolmannella luokalla, kun talvisota syttyi. Lähdin itsenäisyyspäivänä 1939 äitini, pikkuveljeni, tätini ja tämän puolivuotiaan tyttären sekä pappani kanssa härkävaunussa kohti länttä. Isä jäi linnoitustöihin. Minulla oli repussa valokuva-albumit ja pikkuveljellä...

Evakkoon Sakkolasta Pinsiöön

On harmaan kalsea, pimeä marraskuun viimeisen päivän aamu vuonna 1939 Kiviniemen kylässä. Asukkaat ovat ryhtyneet tutuille askareilleen. Äiti ja Helmi-täti ovat rientäneet navettatöille. Me lapset...

 

(Sakkolassa syntyneen Pauli Uosukaisen tarina löytyy Sakkola-säätiön sivuilta)