top of page

SUKUKOKOUKSET

SUKUKOKOUS 2022
Jämsän sukukokous

JÄMSÄ 2018

Uosukaisen sukuseuran 9. kokous Jämsän Hotelli Jämsässä 21.-22.7.2018.

Lähdön hetki

Lähdön hetki

Isä ja tytär lähtevät kotoaan Suistamolla 1.8.1944. Tytär itkee kun isä pistää oven kiinni. Hevonen ja lastatut kärryt odottavat lähtövalmiina. (SA-Kuva)

Evakkotiellä Ilmeessä

Evakkotiellä Ilmeessä

Edessä olevasta epävarmasta tulevaisuudesta huolimatta karjalaista iloisuutta evakkotien risteyksessä Ilmeessä 30.6.1944. (SA-Kuva)

Evakkolapsi Vilppulan asemalla

Evakkolapsi Vilppulan asemalla

Evakkolapsi seuraa evakuointimelskettä junan vaunusta Vilppulan asemalla 22.6.1941 (SA-Kuva)

Vietimme jälleen sukukokousta tällä kertaa Jämsässä evakko-teeman ympärillä. 2019 tulee kuluneeksi 80 vuotta evakkotielle lähdöstä ja aloitimme juhlavuoteen valmistautumisen hyvissä ajoin. 

 

 

Kirjoittaja Antti Taipale

Lauantaiaamuna lähdin Lappeenrannasta autolla kohti Jämsää. Keli oli hieno ja aurinko paistoi.  Hotelli Jämsä oli sukukokouksen pitopaikkana. Klo 11 jälkeen olin paikalla Hotelli Jämsässä. Ilmoittautumispisteessä oli Terttu, Emmi ja Henna ottamassa sukuseuralaisia vastaan.

Sukukokous

 

Kahvittelun jälkeen alkoi Uosukaisten sukuseuran varsinainen kokous. Avauspuheenvuoron piti Hannu Iivonen Jämsästä. Aiheena oli ”Evakkojen asettumisesta Jämsän seudulle”. Hannu kertoi seikkaperäisesti Jämsän historiasta Valkjärveläisten katsantokannasta. Esim. vuonna 1947 neljä siirtoväenedustajaa valittiin valtuustoon Jämsässä (Tuomas Ojala, Toivo Mattila, Viljam Veijalainen ja Tuomas Turkki). Tosin Hannu ei ollut varma, että oliko Veijalainen Valkjärveläinen vai Kivennapalainen.

 

Historiakatsauksen jälkeen pidettiin varsinainen kokous. Sukukokouksessa valittiin uudeksi puheenjohtajaksi Leena Silfverhuth. Markku Uosukainen luovutti puheenjohtajapaikkansa. Markku jatkaa kuitenkin hallituksessa. Kiitokset Markulle puheenjohtajakaudesta. Monia ohjelmaideoita ym. on Markun ja hallituksen kanssa suunniteltu aina sukukokouksiin. Uudeksi rahastonhoitajaksi valittiin Henna Uosukainen. Terttu kuitenkin lupasi olla tukena ja opastaa uutta rahastonhoitajaa. Tertulle myös kiitokset pitkästä ja ansiokkaasta rahastonhoitajan urasta. Terttu jatkaa kuitenkin virallisena neuvonantajana Hennan aloittaessa rahastonhoitajan pestiä.  Keskulteltiin myös tulevaisuudesta ja käytiin läpi esim. henkilötietolakeihin liittyviä asioita.

Evakkomuseo

 

Kokouksen jälkeen suunnistin Raimo Liimataisen kanssa evakkoreki-museoon. Siellä oli mm. kiessit, jotka olivat kuuluneet Raimon suvulle ja oli tehty Valkjärvellä. Raimon kanssa kiertelimme- ja tarinoimme museossa. Museossa oli eri tyylisiä kiessejä ja muutakin historiallista tavaraa maitotonkista lähtien. Muutakin ohjelmaa oli tarjolla. Mm. Tarmo Haaralan sukututkimusklinikka. Sitten alkoi saunominen ja uiminen Hotelli Jämsässä.

 

Illalla söimme maittavan illallisen. Olin ottanut yhteislauluvihkoja mukaan. Rupesimme illan mittaan laulamaan ja hyvinhän se laulu sujui. Olin ottanut kitaran mukaan ja sillä säestelin lauluja. Soitin illan kuluessa pianolla vielä Myrskyluodon Maijan. Kiva oli jutella puheliaan Uosukaisensuvun kanssa ja yksi ohjelmanumerohan on aina se, kun kuulee mielenkiintoisia juttuja ja tarinoita menneestäkin ajasta. Iltaohjelman jälkeen sain yösijan Uosukaisen Karin ja Tertun luota. He olivat vuokranneet omakotitalon lähistöltä, johonka miekin sitten mahduin mainiosti yläkertaan nukkumaan. Kiitoksia vielä yösijasta.

Muistomerkiltä Hirvikartanon kautta kesäteatteriin

 

Sunnuntaina seurue suunnisti bussilla kukkien laskuun Karjalaan jääneiden muistomerkille Jämsän hautausmaalle. Keli oli lämmin ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Markku laski kukat ja hiljennyimme muistomerkillä. Tämän jälkeen bussi vei seurueen Hirvikartanolle. Siellä söimme keittoruuan ja kakkukahvit. Ruokailun jälkeen tilan isäntä esitteli meille pihalla aitauksessa olevia hirviä, peuroja ja muita eläimiä. Ilokseni kuulin, että isäntä on ravintolayrittämisen lisäksi keikkaileva muusikko. Juttelin sitten välillä tietysti isännän kanssa musiikkiin liittyviä asioita.

 

Hirvikartanossa käynnin jälkeen seurue kävi vielä Hotelli Jämsällä. Hotellilta suunnistimme katsomaan Jämsän kesäteatteriin ”Olavi, elämän virta..” musiikkinäytelmää. Näytelmä kertoi kattavasti Olavi Virran elämästä ja musiikki näytteli tietysti myös merkittävää roolia näytelmässä. Väliajalla oli kahvitarjoilua ja seurustelua. Viihdyttävän ja mainion teatteriesityksen jälkeen oli kotiinlähdön aika. Suunnistin Pösön nokan kohti Lappeenrantaa ja illalla olin sitten turvallisesti kotona.

 

Olen töissä Kesämäen koululla Lappeenrannnassa musiikinopettajana. 6.10.2018 vietämme Kesämäen koulun 75-vuotisjuhlaa. Vuonna 1943 Vuoksen keskikoulu perustettiin Karjalankannakselle. Koulun juuret ovat siis Valkjärvellä. Kun vietämme juhlaa täällä koulussa, muistelen sitten samalla, että mistä koulumme juuret täällä Lappeenrannassa ovat peräisin.

bottom of page