top of page

DNA-testeillä selvitetään suvun historiaa


Itse tehtävät geenitestit yleistyvät nopeasti. Helsingin Sanomat kertoo sukututkimuksen ja geenitestien yhteyksistä 18.11.2018 julkaistussa artikkelissa.

"Geneettisessä sukututkimuksessa käytetään yleensä vähintään yhtä kolmesta eri testistä: isälinja, äitilinja ja etäserkkutesti. Testi tehdään elävän ihmisen sylkinäytteestä tai poskisolunäytteestä. Testin avulla voi löytää eläviä sukulaisia sekä selvittää kauas historiaan, mistä päin maailmaa sukuun on tullut eri aikoina väkeä ja jopa mistä kaukaisimmat esi-isät ovat kotoisin. Geneettisessä sukututkimuksessa käytettyjä dna-testejä myyvät monet yritykset ja niitä voi tilata internetistä. Testin tulokset tulevat palveluntarjoajan tietokantaan. Tietokanta kertoo myös, mikäli jollakin muulla tietokantaan testituloksensa antaneella on dna:ssa niin paljon samaa, että kyse on todennäköisesti biologisesta sukulaisesta."

Testit eivät ole silti oikotie tiedon lähteille. Edessä voi monimutkaisiakin tarinoita. Lue lisää Helsingin sanomien 18.11.2018 julkaistusta artikkelista.

 

Joitakin tunnettuja geenitestejä tekeviä tahoja

Tutustu PCMagazinen 2018 tekemään geenitestivertailuun tästä.

#dna #sukututkimus

35 views0 comments
bottom of page