top of page

UOSUKAISTEN TARINOITA

Pietarhovin tallimestarin kisa

TASKUKELLON TARINA

 

Tarinan toimittaja: Eeva-Leena Uosukainen (Sukukirjasta Uosukaisten suku Karjalasta)

Pietarhovin tallimestarin kisa

Pietarhovin tallimestari
 

Yrjö Tuomaanpoika Uosukainen (Taulu 460) oli työmiehenä Pietarissa vuodesta 1881, kunnes kuoli siellä mahasyöpään kesällä 1899. Hänen poikansa Tuomas (Taulu 1111) toimi sittemmin Pietarhovissa tallimestarina ja vei myös hevosia Kannakselta Pietarhoviin. Tuomaan kerrotaan olleen toimelias ja vähän uhkarohkeakin, mistä todistaa myös perintönä kulkeneen taskukellon tarina.

Kilpailu Pietarintorilla ja harvinainen kello

Pietarintorille oli kilpailua varten pystytetty korkea pylväs ja sen päähän kiinnitetty kello. Kilpailijoiden oli määrä kiivetä pylvääseen ilman apuvälineitä ja soittaa kelloa. Tuomas onnistui ja sai voittajana palkinnoksi hopeisen taskukellon.

Tuomas Yrjönpoika Uosukainen perheineen Pietarhovissa v. 1905. Kuva Eeva-Leena Uosukainen

Kilpailu Pietarintorilla ja harvinainen kello

Kellon valmistaja kuuluu olleen hyvin arvostettu ja tehneen vain viisi tällaista kelloa. Eräs pietarilainen antiikkiasiantuntija on sanonut kellon olevan auton arvoinen. Kellon etukannessa on kaiverrus 1703—1903 ja kellotaulussa Pietarin kaupungin perustajan Pietari Suuren kuva. Takakannessa on päiväys 16. toukokuuta ja vuodet 1703 ja 1903, eli se on Pietarin kaupungin perustamisen 200-vuotismuistokello.

Sukupolvelta toiselle

Kello on ollut toistasataa vuotta Uosukaisen suvulla. Tuomas antoi kellon pojalleen, Sokoksen toimitusjohtaja Emil Uosukaiselle, joka hukkui Pieliseen v. 1954. Tällöin kellon peri hallipäällikkö Rauno Uosukainen (Taulu 4198). Hän antoi sen edelleen pojalleen Petri Uosukaiselle (Taulu 4976). Vuonna 2002 kellon sai omakseen silloinen lukiolaisen Niko Uosukainen, kellon omistaja viidennessä polvessa.

Kellon takana oleva teksti "Pavel Bure, Hänen Majesteettinsa Hovin hankkija".

Kuva Eeva-Leena Uosukainen.

Palkintokellon taulu sekä Pietari I:n kuva (Pietari 200 vuotta). Kuva Eeva-Leena Uosukainen.

bottom of page